یکی از محبوب ترین گل ها برای نگهداری ، بدون شک نخل اریکا می باشد. این گیاه به دلیل وقار و زیبایی خاص خود ، حس بسیار شادابی و سر زندگی در محیط و دیزاین فضای مورد نظر شما القا می کند. همچنین به دلیل نگهداری نه چندان سخت از آن دسته از گیاهانی است که می توان در منزل ، فروشگاه ، فضای اداره ، مدارس و ... استفاده کرد. در اینجا به ویژگی ها ، نحوه نگهداری ، کود های مناسب و روش های تکثیر نخل اریکا می پردازیم.


ویژگی های ظاهری نخل اریکا

برگ‌های نخل اریکا براق، کشیده و باریک هستند و حالت چرم دارند. همچنین تراکم برگ‌ها بسیار بالا بوده و رو به بالا می‌باشند. رنگ آن‌ها نیز سبز روشن، سبز تیره و زرد است. همچنین در نخل اریکا شاخه‌ها به صورت کمانی بوده و آن‌ها نیز حالت چرم دارند. بر روی هر گیاه معمولاً به طور میانگین 6 تا 8 شاخه اصلی (برگ اصلی) وجود دارد که بر جوانه تنه اصلی رشد کرده‌اند و بر روی هر برگ بین 40 تا 60 برگ فرعی قرار دارد.

از نظر ارتفاع و قد ، از 40 سانتی متر شروع و در برخی موارد با رعایت کوددهی درست و حفظ رطوبت مناسب ، تا 6 متر هم رشد می کند! اما به طور معمول در گلدان ، کمتر مشاهده شده که ارتفاع بیشتر از 2 متر بوده باشد.


خواستگاه و کشور نخل اریکا

نخل اریکا (Areca palm)  یک گیاه گرمسیری و بومی ماداگاسکار و از خانواده اریکاسه (Arecaceae) می‌باشد که در حال حاضر نسل آن در این منطقه با خطر روبرو شده است. این گیاه زینتی با نام‌های دیگری از جمله نخل پروانه‌ای (butterfly palm)، نخل بهشتی، نخل آرکا، نخل عصای طلایی (golden cane palm) و همچنین نام گیاه‌شناسی Dypsis lutescens نیز شناخته می‌شود.

* از جمله ویژگی های مثبت نخل اریکا می توان به موارد زیر اشاره کرد :

- زیبایی محیط : این گل به دلیل ساختار و چیدمان منظم و همچنین براق بودن برگ ها ، مورد استفاده بسیاری از طراحان داخلی جهت زیباسازی محیط در جهان می باشد.

- تصفیه هوا : طبق آزمایشات و بررسی های صورت گرفته ، بعد از سانسوریا می توان گفت اریکا یکی از بهترین گیاه ها برای تصفیه هوای محیط می باشد.همچنین قابلیت از بین بردن برخی سموم موجود در هوا مانند تولوئن و هیدروکربن‌های محیط را دارد.

- افزایش رطوبت : یکی دیگر از خصوصیات مثبت این گیاه شگفت‌انگیز، مرطوب‌کنندگی هوا می‌باشد. در صورت مساعد بودن شرایط نخل اریکا می‌تواند با ارتفاع 2 متر، حدود نیم لیتر بخار آب به محیط اضافه کند.

شرایط نگهداری و رشد نخل اریکا چیست؟

همانطور که همیشه گفته ایم ، هر گیاهی برای رشد عالی در گلدان ، نیاز به رعایت 6 عنصر اصلی یعنی نور ، خاک ، گلدان ، آبیاری و رطوبت ، کود دهی و دما مناسب دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

1- نور مناسب اریکا : اریکا نیاز به نور زیادی دارد اما در نظر داشته باشید که اریکا گیاهی رطوبت دوست می باشد پس به هیچ وجه نباید در معرض تابش مستقیم نور آفتاب قرار بگیرد. پس بهترین نور ، نور غیر مستقیم آفتاب و روشنایی محیط است. اگر دارای محیط کم بدون نور آفتاب یا کم نور مانند بعضی کافه های کم نور هستید ، به هیچ وجه اریکا نخرید!

2- خاک مناسب اریکا : اریکا نیازمند خاکی سبک با زهکشی مناسب است که پس از آبیاری ، خاک آب زیادی در خود حبس نکند. همچنین نیازمند خاکی با درصد کمی اسیدی بودن است. البته جزو شرایط واجب نیست. می توانید از با تهیه بستر کشت ، خاک مناسب گیاه را تامین کنید. اگر از PH بستر یا خاک خود اطمینان ندارید می توانید با استفاده کود هیومیک اسید ، PH خاک خود را تنظیم و اصلاح کنید.

3- سایز گلدان اریکا : همیشه یادتان باشد که گل ، در ابتدا انرژی خود را صرف پر کردن گلدان با ریشه خود می کند و پس از آن اقدام به رشد ساقه و برگ و پاجوش می کند پس گلدان اریکا نباید بسیار بزرگ باشد و با یک گلدان کوچک یا متوسط هم می توانید گیاه خود را نگه دارید.

4- آبیاری و رطوبت اریکا : خب میتونیم بگیم که مهم ترین بخش نگهداری و پرورش نخل اریکا ، بحث رطوبت و آبیاری این گیاه هست.در دمای محیط هفته ای 2 بار آبیاری برای اریکا مناسب است.همچنین به دلیل رطوبت دوست بودن اریکا ، این گیاه روزی یک الی سه بار نیاز غبارپاشی یا اسپری کردن آب به برگ های خود دارد. توجه داشته باشید که در یک محیط بسته و بدون گردش هوا و حبس شدن دما که باعث گرم شدن محیط می شود ، می تواند شوک های جبران ناپذیری به اریکا وارد کند. پس به هیچ وجه از بحث حفظ رطوبت گیاه غافل نشوید.

5- دما مناسب اریکا : نخل اریکا با توجه به زیست‌بوم گرمسیری خود تمایل بیشتری به آب و ‌هوای گرم دارد و نسبت به سرما تحمل خوبی ندارد. پس دمای محیط نخل آرکا بهتر است بین دمای 15 درجه سانتی‌گراد و 30 درجه سانتی‌گراد باشد. به این نکته نیز توجه فرمایید که نخل اریکا را در معرض وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار ندهید.

6- کودهای مناسب اریکا : هفته ای یکبار اسپری کردن جلبک دریایی برای کمک به جذب مواد و عمل فتوسنتز می تواند مفید باشد. همچنین کود پتاس بالا 36-12-12 برای تقویت و براق شدن برگ ها هر دو هفته یک بار و کود فسفر بالا 10-52-10 برای تقویت تقویت ریشه ها ماهی یکبار استفاده شود.


نحوه تکثیر نخل اریکا

بهترین راه تکثیر اریکا ، تقسیم از بوته است. این روش به دلیل کوتاه‌تر بودن مدت زمان آن رایج‌تر است و روش بهتری محسوب می‌شود. در این روش ابتدا گیاه را از خاک بیرون آورده و ریشه را با احتیاط تمیز می‌کنند. سپس با استفاده از یک چاقوی تیز و استریل یک قسمت از گیاه که به ریشه وصل است را همراه با آن قسمت از ریشه جدا می‌کنید. سپس با آغشته کردن قسمت ریشه با محلول ریشه‌زایی، آن را در خاک بکارید. سعی کنید رطوبت و دمای محیط زیاد باشد تا این عمل به درستی صورت بگیرد


بیماری و آفات گیاه اریکا

1-زرد شدن نخل اریکا:

علت زرد شدن نخل اریکا می‌تواند به‌خاطر تهویه بد هوا، آبیاری بیش از حد، وجود آفات و حتی زهکشی نامناسب گیاه شما صورت بگیرد.

2-قهوه‌ای شدن نوک برگ‌ها:

قرارگرفتن گیاه در معرض نور مستقیم خورشید و کمبود رطوبت و خشکی هوای اطراف گیاه، دو دلیل عمده قهوه‌ای شدن برگ گیاه اریکا می‌باشد.

3-ایجاد نقاط سوخته بر روی برگ‌ها:

معمولاً زمانی که شما جلوی نور خورشید برای افزایش رطوبت غبارپاشی انجام می‌دهید با ین مشکل روبرو می‌شوید.

4-ایجاد لکه‌ها یا رگه‌های زرد روی گیاه:

این نشانه به این مفهوم است که گیاه شما کمبود پتاسیم یا منیزیم دارد. در این موارد می‌توانید با استفاده از کود‌های حاوی منیزیم و پتاسیم مناسب این مشکل را بر طرف کنید.

5-خشک شدن نوک برگ‌های نخل اریکا :

این علت نیز به دلیل خشکی و گرمای هوا صورت می‌گیرد که با افزایش رطوبت محیط می‌توانید آن را برطرف کنید.

6-بی‌حال شدن نخل اریکا:

در این حالت نیاز است گیاه معاینه شود. از دلایل رایج این اتفاق عدم تأمین نیاز نوری گیاه، تغییرات دمایی و تشنگی است.

7- آفات مربوط به گیاه اریکا ، در بیشتر موارد شپشک آردگونه و عنکبوت قرمز ، قارچ برگ و ریز حشرات پشت برگ می باشد که می توانید با تهیه قارچ کش کار بندازیم یا اسپری مخصوص ضد آفات و انواع حشرات به راحتی آن ها را نابود کنید.